Bíróság - Elektronikus ügyintézési portál

 

A Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszer egy olyan elektronikus értesítési rendszer, amely a peres felek és képviselőik számára – előzetes kérelmükre- információt nyújt peres ügyeik állásáról, segítségével megtekinthetik az őket érintő ügyek meghatározott lajstromadatait és meghatározott eljárási cselekményekről elektronikus értesítést kaphatnak.

Kulcsszavak: OBH, Bíróság, Elektronikus ügyintézési portál, portál, elektronikus, ügyintézés

Az OBH lehetővé teszi a bíróságok ügyfelei számára, hogy kizárólag a panaszokat (közérdekű bejelentéseket NEM) személyes megjelenés nélkül, Ügyfélkapun keresztül,elektronikus űrlap használatával terjesszék elő.

 

A Bírósági Elektronikus Tájékoztatási Rendszer használatához az ügyfélkapun történt regisztráció szükséges.

A bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002 (VIII.1.) IM rendelet 12/A.§-12/F.§ pontjai tartalmazzák a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszerre (BETFR) vonatkozó szabályokat. A BETFR kiválasztását követően ennek alapján a regisztráció során meg kell adni a következő adatokat:

A BETFR az egyes betekintések és a figyelmeztetések adatait az eljárás jogerős befejezésétől számított három évig őrzi.

A betekintésre jogosultak polgári ügyszakban a peres eljárásokban eljáró ügyfelek és az őket képviselő meghatalmazottak. Büntető ügyszakban a vádlott és a védő.

 

A betekintésre és/vagy a figyelmeztetésre vonatkozóan kérelmet kell kitölteni.

Az OBH lehetővé teszi a bíróságok ügyfelei számára, hogy kizárólag a panaszokat (közérdekű bejelentéseket NEM) személyes megjelenés nélkül, Ügyfélkapun keresztül, elektronikus űrlap használatával terjesszék elő. A panaszkezelési űrlap kitöltéséhez szükséges az ÁNYK program előzetes telepítése.

NISZ ZRT.