Utazás az Európai Unión belül - Tájékoztatás

Az ügyintézéshez személyes megjelenés szükséges 

Általános tájékoztató az Európai Unión (továbbiakban:EU) belül történő utazás szabályairól, feltételeiről.

Kulcsszavak: EU, Európai Unió, utazás, Utazás az EU-n belül, külföld, utazás külföldre, Konzuli Szolgálat

Bármely, Európai Uniós tagállam állampolgára.

Utazás előtt az alábbiakat érdemes ellenőrizni:

Vízum, egyéb engedély nem szükséges a beutazáshoz. (3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén azonban regisztrálni szükséges az adott állam idegenrendészeti hatóságánál).

Az EU-n belüli utazáshoz főszabály szerint elegendő az érvényes, személyazonosító igazolvány. Egyes tagállamok eltérően szabályozzák az ideiglenes személyazonosító igazolvány, illetve a régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány elfogadását, ezért minden esetben érdemes erről előzetesen informálódni a konzuli szolgálat honlapján: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Személyazonosító igazolványon kívül, érvényes útlevéllel is lehetséges az utazás.

Schengeni övezeten belül főszabály szerint nincs határellenőrzés, de ettől függetlenül mindenképpen szükséges a fent említett okmányok valamelyikének megléte.

 

A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során.

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan tartsák be, a fogadó ország hatóságainak utasításait kövessék fokozott figyelemmel.

Utazási tanácsadásban a Konzuli Szolgálat nyújt segítséget.

Konzuli Szolgálat felettes szerve a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A miniszter a diplomáciai és konzuli képviseletek címjegyzékét és konzuli jogosítványait közzéteszi az általa vezetett minisztérium honlapján. Az abban bekövetkező változásokat 3 napon belül közzéteszi a minisztérium honlapján.

2001. évi XLVI. törvény a konzuli védelemről

17/2001. (XI. 15.) KüM rendelet a konzuli védelem részletes szabályairól

1998. évi XII. törvény a külföldre utazásról

NISZ ZRT.