Érvénytelenített, érvényes vízumot tartalmazó úti okmány visszaadás iránti kérelem

A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az érvénytelenített, érvényes vízumot tartalmazó úti okmány visszaadás iránti kérelmét elektronikus úton is előterjeszthesse.

Kulcsszavak: útlevél, vízum, külföld, úti okmány, visszaadás, úti okmány visszaadása, útlevélhatóság

Magyar állampolgárok, akiknek magánútlevele érvénytelenné vált, de érvényes vízum van benne, vagy érvényes vízum kapcsolódik hozzá.

A kérelem elektronikus úton történő előterjesztése az e-Papír alkalmazás használatával történik. A sikeres belépést követően az e-Papír szolgáltatás oldalán tudja az ügytípusnak megfelelő kérelmét a jogszabályban meghatározott hivatalnak megküldeni. A felületről csak abban az esetben lehet levelet küldeni, ha az intézmény csatlakozott az e-Papír szolgáltatáshoz, illetve ha Ön rendelkezik Ügyfélkapuval.

Ügyfélkapu-regisztrációt igényelhet személyesen bármely okmányirodai- és kormányablak ügyfélszolgálaton, illetve elektronikus úton – amennyiben Ön rendelkezik 2016. január 1-jét követően kiállított új személyazonosító igazolvánnyal – az https://ugyfelkapu.gov.hu/ webes felületen.

A feladást követően figyelje az értesítési tárhelyét, mert a címzett intézmény válaszát az elektronikusan benyújtott kérelmek esetében oda fogja megküldeni.

 

Érvénytelenített úti okmány visszaadása
Az elvesztés vagy eltulajdonítás miatt érvénytelenné vált, de később megtalált úti okmány - az ügyfél kérelmére - az okmány átlyukasztását követően, abban az esetben adható vissza, amennyiben az még valamely országban való tartózkodásra (belépésre, átutazásra, kiutazásra) jogosító érvényes engedélyt tartalmaz.

Az úti okmányt az adatoldal átlyukasztásával kell érvényteleníteni. Az érvénytelenített úti okmányt az ügyfél kérelmére vissza kell adni. Nem adható vissza az érvénytelenített úti okmány, ha az hamis vagy meghamisították.

Az eljárás illeték- és díjmentes.

Elvesztett vagy eltulajdonított, majd később megtalált magánútlevél: Belügyminisztérium Okmányfelügyeleti Főosztálya, mint általános hatáskörű útlevélhatóság

Lejárt, cserélt magánútlevél: bármely járási/kerületi hivatal, vagy Magyarország bármely külképviselete

1998. évi XII. törvény a külföldre utazásról

101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról

EKTFO