Értesítés lejáró érvényességű okmányokról

Az érvényes Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező felhasználók automatikus okmány értesítést kérhetnek arról, ha személyi igazolványuk, jogosítványuk, forgalmi engedélyük vagy útlevelük érvényessége lejár.

Kulcsszavak: okmány, értesítő, lejáró, útlevél, érvényesség, lejárt, lejárat, személyi, igazolvány, jogosítvány, vezetői engedély, értesítés, interaktív, okmány, értesítő

Tájékoztatjuk, hogy a 2020. november 4. napján életbe lépett veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség idejét – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

Az érvényességi idő az érintett okmányon nem kerül feltüntetésre és a nyilvántartásba sem kerül bejegyzésre.

 

A szolgáltatás minden Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező állampolgár számára ingyenes és a következő okmányok esetében használható:

• a kártyaformátumú személyazonosító igazolvány,
• a kártyaformátumú gépjárművezetői engedély valamint,
• a magánútlevél,
• gépjármű forgalmi engedély (műszaki érvényességi idő szerint)

A szolgáltatás alapértelmezetten aktiválva van, tehát az okmány értesítés automatikusan érkezik a regisztráció során megadott e-mail címre. 

Az alapértelmezés módosítása a https://ugyfelkapu.gov.hu/ oldalon belépve, a regisztrációs adatok menüpontban érhető el. 

Amennyiben Ön külföldön tartózkodik, és nem rendelkezik más, az adott államban személyazonosítás céljából elfogadott okmánnyal, úgy kérjük, vegye fel a kapcsolatot Magyarország Konzuli Szolgálatával.

A rendszer a személyi igazolványok, forgalmi engedélyek és vezetői engedélyek esetében az okmány lejárta előtt 2 hónappal, majd egy hónappal, végül a lejárat napján küld értesítést, míg az útlevelek esetében az első figyelmeztető emailt 6 hónappal a lejárat előtt kapja meg a felhasználó. A szolgáltatás akkor működik megfelelően, ha az okmányon feltüntetett személyazonosító adatok megegyeznek az Ügyfélkapu regisztrációs nyilvántartásában kezelt adatokkal.

NISZ ZRT.