Közösségi szálláshely üzemeltetése

A közösségi szálláshely üzemeltetésére irányuló szolgáltatási tevékenység a szálláshely-szolgáltatások körébe tartozik.

Kulcsszavak: szálláshely, szálláshely- szolgáltatás, közösségi szálláshely, jegyző, engedélyezés, vállalkozás, bejelentés, engedély, bejelentésköteles, engedélyköteles, vállalkozói, tevékenység,

Azon személyek, akik közösségi szálláshelyet, mint szálláshely szolgáltatásként szeretnének üzemeltetni.

A szálláshely szolgáltatás nyújtása szerinti illetékes önkormányzat jegyzőjénél kérelmet kell benyújtani.

Ha a kérelem, és a kötelező mellékletek is rendben vannak, a hatóság a kérelmet a beérkezéstől számított 8 napon belül bírálja el, egyéb esetben 60 napon belül.

A szálláshely-üzemeltetési engedély iránti kérelemhez mellékelni kell

A bejelentés az alábbi adatokat tartalmazza

Az illeték mértéke 3 ezer forint. 

A szálláshely szerinti illetékes települési önkormányzat jegyzője, fővárosban a kerületi jegyző Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző.

Fővárosi és Megyei Kormányhivatal.

Az üzemeltetés feltételei

A közösségi szálláshelyek hálótermi kapacitásainak legalább 10%-a csak női hálóterem.

Ágyanként legalább 4 m2 alapterület vagy személyenként 5 m3/fő légtér áll rendelkezésre. Az ágyak mérete legalább 80 x 200 cm és az ágyak hosszanti oldala közötti távolság legalább 75 cm. Emeletes ágy használata megengedett.

Az ágyakon ágybetét van, ágynemű biztosítása kötelező. A szobákban csomagtárolási lehetőséget és a közös szobákhoz férőhelyenként önálló, zárható csomagtárolási lehetőséget kell biztosítani.

Nemenként elkülönített mosdási vagy zuhanyozási lehetőséget kell biztosítani meleg vízzel.

A fürdőt az alábbi eszközökkel kell felszerelni: zuhanyzó vagy kád, mosdó, tükör, piperepolc, törölközőtartó, ruhafogas, elektromos csatlakozó, szeméttároló (ajánlott fedett), szappan, kézszárító.

10 főnként nemenként elkülönített WC kell, hogy rendelkezésre álljon az alábbi felszereltséggel: WC-kefe tartóval, WC-papír-tartó WC-papírral, kézmosó, higiénikus kézszárítási lehetőség (papírtörlő vagy meleg levegővel szárítás).

A szobákat ágyanként éjjeliszekrénnyel vagy tárolóhellyel, elektromos kiállással, olvasólámpával, vállfával kell ellátni.

Minden szobában papírkosár, sötétítőfüggöny vagy zsalu szükséges. A közös mosdóhelyiségekben adagolós folyékony szappan vagy tusfürdő és kézszárító kell.

A közösségi szálláshelyen emellett

A közösségi szálláshely üzemeltetésének követelményei:

A szálláshely-szolgáltatás olyan szálláshelyen folytatható, amely rendelkezik szálláshelykezelő szoftverrel.

NTAK Ingyenes szálláshelykezelő szoftver

2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről

239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről

NISZ ZRT.