Regisztráció konzuli védelemre

Kulcsszavak: konzuli, utazás, konzuli védelem, védelem, baj, bajban, külföld, bajban külföldön, online, regisztráció

Külföldre utazó bármely magyar állampolgár.

Akár családját látogatja meg vagy turistaként utazik, esetleg üzleti útra megy vagy akár letelepedési szándékkal utazik egy országba, a konzuli szolgálat javasolja az ügyfélnek, hogy töltse ki a konzuli védelem elősegítését szolgáló online adatlapot! Az ügyfél pár perc alatt regisztrálhat a https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu oldalon, s a regisztrációval létrehoz egy profilt magának, melyet legközelebbi útjának bejelentésekor is használhat!

Az online adatlapon megadott adatok esetleges bajba kerülés esetén segítik a konzuli védelem hatékony biztosítását, a gyorsabb kapcsolatfelvételt a bajba kerülttel, az ő azonosítását, illetve hozzátartozók, segíteni képes rokonok, ismerősök mielőbbi elérését. Az adatlap beküldésével a Konzinfo Utazom App használata hatékonyabbá válik, szélesebb körű szolgáltatások válnak elérhetővé a felhasználó számára. Az úticél megadásával a Konzinfo Utazom App célországra szűkítve, akár offline üzemmódban is használható az utazás során. Az adatlapon megadott tartózkodási idő és úticél alapján, adott időben és helyszínen bekövetkező vészhelyzet vagy rendkívüli esemény esetén az alkalmazás személyre szóló értesítést (push notification-t) küld. A konzuli szolgálat javasolja a kiutazóknak, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálat által összeállított, az úticélra, célországra vonatkozó utazási tanácsok alapján: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

A konzuli szolgálat javasolja minden kiutazó magyar állampolgárnak, hogy ismertesse tervezett útvonalát egy rokonával vagy ismerősével (lehetőség szerint ugyanazzal a személlyel, akit kontakt-személyként megjelölt az adatlap kitöltése során), vázolja fel nagy vonalakban, hogy hol mennyi időt tervez eltölteni és adjon meg számukra egy vészhelyzet esetén hívható elérhetőséget. Az utazó tartsa magánál hazai hozzátartozók, ismerősök, illetve vendéglátói pontos elérhetőségeit.

Figyelem: a regisztrált adatokat ténylegesen csak a megadott e-mail címre küldött levélben található link-re (Konzuli védelem regisztráció aktiválása) kattintás után lehet használni!

Külgazdasági és Külügyminisztérium / Konzuli és Állampolgársági Főosztály

Részletes tájékoztatás a Konzinfo Ügysegéd oldalán a GYIK menüpontban található.

KONZ