EESZT- Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Magyarország egész területén összekapcsolja egymással a közfinanszírozott és a magánegészségügyi ellátókat – a kórházi-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot. Az így megosztott betegadatok pedig elősegítik a gyorsabb, pontosabb diagnózist és a célzottabb terápiát.

Kulcsszavak: EESZT, egészségügyi felhő, felhő, recept, e-recept, teszt, koronavírus teszt, pcr, eseménykatalógus, beutaló, önrendelkezés

Az EESZT Lakossági Portálján (eeszt.gov.hu) – ügyfélkapus azonosítást és TAJ-szám megadását követően – bárki megtekintheti a saját egészségügyi adatait, vagyis a felírt receptjeit, zárójelentéseit, laborleleteit, teszteredményeit és minden az egészségügyi ellátása során készült dokumentumait. Értesítést kérhet arról is, ha új dokumentumot – beutalót, vényt, laboreredményt, vagy egyéb egészségügyi dokumentációt – töltöttek fel. A rendszer használata egyszerű, segítségével nyomon követhető az is, hogy mikor, melyik orvos tekintette meg az adatait.

Az oldal tetején található "Ügyintézés indítása" gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítást követően adja meg TAJ-számát a belépéshez.

Az EESZT felületén nyomon követheti a saját ellátásának menetét, bármikor megtekintheti az összes Önnek felírt receptet, beutalót, és az eProfil adatokat, melyek az Önre jellemző soha vagy csak nagyon ritkán változó adatokat összesíti, hogy sürgősségi ellátás esetén minél hamarabb a kezelőorvosa rendelkezésére álljanak ezek. Ezen a felületen bármikor szabályozhatja a digitális önrendelkezés keretén belül, hogy ki férhessen hozzá az Ön adataihoz.

A szolgáltatás használata illetékmentes.

Országos Kórházi Főigazgatóság

Az EESZT működését bemutató edukációs videó linkre kattintva érhető el.

 

Az EESZT funkciói

eRecept: itt kérdezhetőek le a felírt elektronikus receptek. Külön lapon jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró vények a megadott időszakra vonatkozóan. Az eReceptek részletes tartalma is megtekinthető, a hagyományos úton (papír alapon) felírt vények azonban csak a kiváltott receptek között jelennek meg, mivel azokat a gyógyszerész viszi fel a rendszerbe a kiváltás során.

Egészségügyi dokumentumok: itt érhetők el azok a digitális egészségügyi dokumentumok, melyek az EESZT-hez történő csatlakozást követően készültek az egészségügyi intézményekben. Az egészségügyi ellátások során keletkezett leletek, ambuláns lapok, zárójelentések megtekinthetőek és bármikor letölthetőek, valamint a koronavírussal kapcsolatos PCR-tesztek eredményei is elérhetőek.

Eseménykatalógus: itt minden olyan esemény megjelenik, amikor egészségügyi ellátást vett igénybe járóbeteg és fekvőbeteg szakellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál. Az adatokat ezek az intézmények töltik fel, melynek segítségével Ön és kezelőorvosa is pontosan tudja, akár évek múltával is, mikor, hol, milyen vizsgálaton vett részt, és ki volt akkor a kezelőorvosa. A COVID gyorstesztek eredményei is itt, az „Ápolást indokló fődiagnózis” sorban tekinthetők meg.

eBeutaló: itt lehet megtekinteni az orvos által felírt eBeutalót. A felületen lekérdezhetők a még érvényes és a már felhasznált eBeutalók is megadott időszakra vonatkozóan.

eProfil: ide a kezelőorvosa által feltöltött soha vagy csak ritkán változó egészségügyi adatai kerülnek fel, melyek befolyásolják az Ön egészségi állapotát, és melyek akár életmentőek is lehetnek sürgősségi ellátás esetén. Ilyen egészségügyi adatok például az allergiára, a várandósságra, a beültetett implantátumokra vonatkozó információk.

Digitális önrendelkezés: lehetőséget ad arra, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adatokhoz történő hozzáférés szabályozott legyen. Folyamatosan nyomon követhető, hogy ki kért hozzáférést az adataihoz, illetve beállíthatja, hogy milyen EESZT esemény kapcsán kér értesítést a rendszertől. A kezelőorvosok számára megjelenített adatok függnek az önrendelkezés során tett beállításoktól, engedélyektől, illetve korlátozásoktól.

 

Adhatok meghatalmazást másnak az eReceptjeim kiváltására?

Igen, a https://www.eeszt.gov.hu/hu/onrendelkezes oldalon bejelentkezés után az „Új meghatalmazás” menüpont alatt van lehetősége az elektronikusan felírt receptek kiváltásához meghatalmazást adni.

 

Érdemes még tudni

betegjogok közé tartozik többek között az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga, ami azt jelenti, hogy a beteg jogosult a róla készült egészségügyi dokumentációban foglaltakat megismerni. Ezen betegjogunk érvényesítését is segíti az EESZT használata.

 

Megillet-e a digitális önrendelkezés, ha nincs Ügyfélkapum?

Ha nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, bármely kormányablak ügyintézőjénél ugyanazokat az önrendelkezési szolgáltatásokat igénybe veheti, mint amelyeket Ügyfélkapus regisztrációval a Lakossági portál felületen tehetne meg.

Ilyenkor a kormányablak ügyintéző az Ágazati Portálon keresztül felviszi az Ön rendelkezéseit, ehhez személyazonosító okmánnyal (Személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél) és TAJ-kártyával vagy e-személyi igazolvánnyal igazolnia kell személyi azonosságát és érvényes társadalombiztosítási azonosító jelét.

 

Biztonságban vannak-e adataim az EESZT-ben?

Az EESZT-ben lévő egészségügyi adatok védettek, csak a háziorvosok és kezelőorvosok férhetnek hozzá, a gyógyszerészek pedig csak a recept adatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai stb.) kizárólag az adott szakterület orvosai számára elérhetők.  Az eProfil jóvoltából a sürgősségi ellátás folyamán, már a kórházba kerülésekor tudni fogja a kezelőorvos az Ön legfontosabb egészségügyi adatait.

1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról

29/2017. (X. 31.) EMMI rendelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működéséhez kapcsolódó miniszteri rendeletek, valamint egyéb, gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendelet módosításáról

OKFŐ