Azonosításra visszavezetett dokumentum hitelesítés- AVDH

Az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés szolgáltatás az állampolgárok részére nyújt kényelmes megoldást arra, hogy biztonságosan tudják intézni hivatalos ügyeiket a közigazgatásban.

Minden olyan felhasználó részére gyors bekapcsolódási lehetőséget biztosít az elektronikus ügyintézésbe, aki nem rendelkezik elektronikus aláírási tanúsítvánnyal, de az eljárás megköveteli az elektronikusan hitelesített dokumentumot. Így a csak elektronikus azonosítással rendelkező ügyfél is teljes körűen részt tud venni az elektronikus ügyintézésben e szolgáltatás igénybevételével.

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 325. § (1) bekezdés g) pontja szerint az AVDH-val teljes bizonyító erejű magánokirat hozható létre. Az azonosított személy AVDH-val hitelesített nyilatkozatának teljes bizonyító erejéhez tanúk aláírására sincs szükség.

Figyelem!

Az elektronikus azonosításhoz kapcsolódó (pl. ügyfélkapus, vagy RKTA) hozzáférését (azonosító, jelszó) biztonságos módon őrizze. Ne adja azt oda más személynek, mivel visszaélésre (pl. az ügyfélkapus hozzáférés tulajdonosának nevében történő szerződéskötésre, ügyintézésre, az egészségügyi adataihoz való hozzáférésre) ad lehetőséget!


Fájl kiválasztása

Töltse fel eszközéről a hitelesíteni kívánt fájlt. A megjelenő ablakban válassza ki azt a fájlt, amelyen a hitelesítést el szeretné végezni

 

A fájl feltöltése után válassza ki a hitelesítés típusát, majd jelölje az ÁSZF elfogadását. A szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerződési Feltételek az alábbi oldalon érhetők el.

Ezt követően a    gombra kattintva indíthatja el a hitelesítési folyamatot.

 

Fájlformátum

A hitelesítés típusának kiválasztása előtt célszerű tájékozódni arról, hogy a szervezet, akinek a hitelesített dokumentumot benyújtja, melyik hitelesítési típust fogadja be.

A Hiteles PDF típusú eljárással csak 20 megabyte méretkorlát alatti pdf típusú fájlokat lehet hitelesíteni.

Az ennél nagyobb fájlméretű pdf dokumentumokat és minden más fájltípusú dokumentumot ASiC eljárással kell hitelesíteni, ahol a méretkorlát 200 megabyte.

Figyelem!

A "Hiteles PDF" funkció már elektronikus hitelesítéssel rendelkező (azaz elektronikus aláírással/bélyegzővel, vagy AVDH-s hitelesítéssel ellátott) PDF dokumentumokon nem alkalmazható. Hitelesített PDF dokumentum esetében a feltöltésnél kérjük, válassza az "ASiC" hitelesítési formát. Az ASiC formátum ad lehetőséget arra, hogy a dokumentumot több szervezet/személy is hitelesítse.

Az AVDH-val hitelesített PDF dokumentumok jobb felső sarkában egy vizuális elem is elhelyezésre kerül, melynek megjelenítéséhez szükséges, hogy a dokumentum mérete legalább 7x5 cm legyen. Kérjük, győződjön meg róla, hogy a vizuális elem nem takar ki tartalmat, valamint, hogy megfelelő minőségben jelenik-e meg. Alacsony felbontás esetén a helyes megjelenítés érdekében növelje a dokumentum méretét.

 

Azonosítás

A feltöltés gombra kattintva a felhasználónak azonosítania kell magát, mely ügyfélkapus felhasználónév és jelszó segítségével történik.

 

Sikeres azonosítás után az AVDH rendszer hitelesíti a dokumentumot, ez letölthető a felületről. Ezt követően további dokumentumok hitelesítésére is lehetőség nyílik.


Egyéb információk

Az ASiC, ASiCE és az ASiCS kiterjesztésű állományok kezelése

Az ASiC (Associated Signature Containers) egy nemzetközi szabványokon alapuló, úgynevezett konténer (hordozó) adatformátum, amely elektronikus dokumentumokat, valamint azok jellemzőit és a hozzájuk tartozó elektronikus aláírásokat egyetlen fájlban fogja össze. Egy ASiC konténerbe tetszőleges típusú dokumentumot, vagy adatot elhelyezhetünk. Az ASiC konténer lehetőséget biztosít olyan adatok elektronikus aláírására és időbélyegzésére is, melyek eredetileg nincsenek felkészítve erre.

Az ASiC konténer kezelhető ZIP tömörített archívumként is, így megnyitására tetszőleges, akár ingyenes, ZIP formátumot támogató programok (például fájlmenedzserek), illetve az újabb Windows operációs rendszerek is alkalmasak. Windows operációs rendszer esetén megfelelő fájlkezelő például a 7-Zip, a FAR Manager, a FreeCommander, vagy a Total Commander. Mobil eszközön, Android esetében alkalmas a Total Commander, Astro File Manager, Solid Exlorer, illetve iOS esetén pedig a Readdle Documents 5, iZip.

E programok beállításai között meg kell keresni az archívumok kezelésének paramétereit és megadni, hogy az asice (vagy .asics) kiterjesztésű állományokat is ZIP archívumként nyissák meg. Amennyiben ezt a beállítást nem találja, vagy nem kívánja megváltoztatni, áthidaló megoldásként az is megfelel, ha az .asice (vagy .asics) fájlról készít egy .zip kiterjesztésű másolatot és ezt nyitja meg a ZIP formátum kezelésére alkalmas programmal.

A fájlkiterjesztés vagy röviden kiterjesztés egy olyan információ, amely segíti az operációs rendszert és a felhasználói programokat abban, hogy azonosítsa az állomány típusát. A kiterjesztés az állomány nevének végén helyezkedik el, attól ponttal elválasztva. Például az „abcd.docx” állománynév egy abcd nevű Word dokumentumot jelent, az „abcd.asice” egy abcd nevű ASiC konténert, az „abcd.zip” egy abcd nevű ZIP tömörített archívumot jelent. Amikor egy fájlra (duplán) kattintunk annak megnyitásához, az operációs rendszer (pl. Windows) megvizsgálja a fájl kiterjesztését. Ha felismeri a kiterjesztést, megnyitja a fájlt az adott fájlkiterjesztéshez társított programban.

Az ASiC konténerek módosítás nélküli, egyszerű böngészésére az ingyenesen elérhető Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver is lehetőséget biztosít. Az alkalmazás telepítőcsomagja, valamint a képekkel ellátott részletes útmutató itt található.